Over Ons

The Public Matters is een denktank, onderzoekslab en strategisch adviesbureau dat de rol van nieuwe media in de samenleving onderzoekt. Ons vertrekpunt daarbij is steeds het ‘publieke belang’. Niet uit nostalgie naar een verloren gewaand gemeenschapsideaal, maar uit nieuwsgierigheid naar nieuwe manieren waarop publieke organisaties, functies en taken vorm kunnen krijgen.

Hoe ziet onze publieke sfeer er uit, nu traditionele massamedia, sociale medianetwerken en gepersonaliseerde mediatechnologieën in elkaar overlopen? Wat betekent de opkomst van mobiele media voor de manier waarop we fysieke plekken ervaren en onze sociale levens ruimtelijk organiseren? Wat betekent de opkomst van digitale media voor de manier waarop ‘cultuurmakers’ zich verhouden tot hun publiek, en voor de manier waarop we ons ook tot elkaar verhouden? En hoe kunnen journalistieke organisaties, ngo’s, culturele instellingen, uitgeverijen, omroepen, beleidsmakers en stedelijk ontwerpers op de ontwikkelingen in de nieuwe media inspelen?

Om op die vragen een antwoord te vinden onderzoekt The Public Matters de toekomst van de journalistiek & civic media, de toekomst van storytelling en de toekomst van urban media en de stedelijke cultuur. Samen met uiteenlopende partijen uit ons netwerk doen wij toegepast onderzoek naar best practices en helpen wij organisaties met het formuleren van toekomstvisies en nieuwemediastrategieën Ook kunnen wij een rol spelen bij het ontwerp en de implementatie van nieuwe diensten die aansluiten bij een veranderend mediagebruik. In samenwerking met partnerorganisaties agenderen wij de discussie over de toekomst van de publieke sfeer, door middel van (bijdragen aan) tentoonstellingen, workshops, onderwijsprogramma’s, lezingen en publicaties.

The Public Matters is opgericht door Martijn de Waal. Sinds het begin van de jaren 90 volgt hij de ontwikkelingen op het gebied van de nieuwe media op de voet. Eerst als journalist, onder meer als free lance correspondent in Sillicon Valley voor de Volkskrant, Nieuwe Revu, Intermediair en VPRO Radio, later als zelfstandig onderzoeker.

De Waal is een van de oprichters van DeNieuweReporter.nl, een van de toonaangevende Nederlandse weblogs over de toekomst van de journalistiek. Samen met Michiel de Lange nam hij het initiatief voor TheMobileCity.nl, een weblog, serie conferenties en onderzoeksplatforum over de rol van digitale en mobiele media in het stedelijk ontwerp.

In 2011 was hij gast-onderzoeker bij het Centre for Future Civic Media aan het MIT in Cambridge, MA. Begin 2012 promoveerde hij met zijn proefschrift De Stad als Interface bij de vakgroep praktische filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij als Universitair Docent verbonden aan de MA-opleiding journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam.

The Public Matters is een netwerkorganisatie. Wij maken deel uit van een breed network van bureaus met uiteenlopende specialisaties, die wij bij – uiteraard in overleg met onze opdrachtgevers – kunnen betrekken bij de uitvoering van onze projecten.

Currently Working on

* Researching Program Publieke Ruimte Publieke Zaak with The Mobile City

* Research project with Planbureau voor de Leefomgeving on Smart Cities

* Research project on Hackable Cities in Amsterdam Buiksloterham, with The Mobile City and One Architecture

* Giving lots of talks about my book ‘The City as Interface

Just Finished

* Moderating a symposium on the future of art education in a digital society.
* Lecturing & consulting on projects developed in Sandber@mediafonds masterclass 2013 Liquid Journalism
* Just got back from a trip to Seoul and New Songdo for a radio and newspaper reportage on smart cities for VPRO Radio 1 and de Volkskrant
* Essay and expert meeting on The Future of the City voor het Planbureau voor de Leefomgeving
* Workshop Society 2.0 at City of Utrecht
* Mapping Digital Media research for Open Society Institute
* Recent lectures:

27 nov Designers of the Future (Respondent – Delft),

30 nov Creative Mornings Amsterdam,

10 dec The Future of the City (Pakhuis de Zwijger, Amsterdam)

25 Feb Stadsleven: de Interactieve Stad. Talk show olv Tracy Metz, de Rode Hoed (Amsterdam)

 

* Organizing Dutch E-Culture Days at Helsinki World Design Capital for Virtueel Platform

 

Twitter

The Public Matters © 2015 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress